Birgittes Blog

RSS

Elektronikken forstyrrer din nattesøvn

Lyset fra din mobiltelefon, tablet, computer- eller tv-skærm undertrykker kroppens produktion af melatonin, som er et hormon du producerer når du sover. Melatonin er bla. ansvarlig for at du kan sove godt og vågne udhvilet, men melatonin indgår også i en række andre processer, der er vigtige for din sundhed.
Når melatoninproduktionen mindskes kan du få søvnproblemer – og/eller du kan l dig mere træt i dagtimerne. Udover at lyset fra udstyret forstyrrer, så arbejder hjernen også aktivt, når du surfer eller ser tv. Selvom det umiddelbart kan virke afslappende at kigge på skærmene, så er det det ikke. Når din hjerne arbejder aktivt, så kommer du ikke ned i den tilstand der skal til for at skabe en god nats søvn. Når det kan virke afslappende at se tv eller bladre på internettet, så er det fordi du får fokus væk fra hvor du er og hvordan du har det.
Hele din krop er påvirket af det du oplever – også selvom det ”bare” er på en skærm. Hvis du har søvnproblemer, er det værd at prøve at undgå at sidde ved computeren, tv’et eller bruge din mobiltelefon i minimum en time før du går i seng og se om det gør en forskel. Det kan tage nogle dage før du kan mærke virkningen.

30-40 % af os danskere har søvnproblemer og deraf lider lidt under halvdelen af decideret søvnløshed.

  • Birgitte Nymann

Tab dig i etaper og hold vægten for evigt

Alt efter hvor meget du skal tabe dig kan du med fordel opdele vægttabet i etaper. Skal du fx tabe 10 kilo, kan det være en god idé at tabe de første 5 kilo og så stabilisere den nye vægt i 3-4-5 uger. Når du har haft en stabil vægt i et stykke tid, så tager du næste etape. Taber du bare det hele på en gang, så er det sværere at holde vægten nede på sigt.
Når din kropsvægt mindskes har du brug for generelt at spise mindre end før. Mæthedsfornemmelsen er bl.a. styret af hvor meget mad der ligger på tallerkenen. Er du vant til at øse en bestem mængde mad op på tallerkenen, så tager det lidt tid for øjnene at vænne sig til at der ligger mindre portioner og en anden sammensætning af mad på tallerkenen. Tiden er vigtig. Du blev ikke tyk på 3 måneder og du bliver heller ikke vedvarende slank på 3 måneder. Giv dig selv den fornødne tid til at gøre dit vægttab succesfuldt, så du kun skal tabe hvert kilo en gang.

  • Birgitte Nymann

Hvordan holder jeg motivationen?

Det spørgsmål er nok et af de mest stillede spørgsmål, når det kommer til ernæring, træning, stressreduktion og søvn. Og jeg bliver også ofte stillet det spørgsmål.

Et hurtigt tjek på Google viser med al tydelighed, at vi ofte mister motivationen, og søger svar på, hvordan vi fanger den igen, og at vi jagter motivationen på mange forskellige måder. Det er ikke så simpelt at svare på, hvad der skal til, for at man kan holde motivationen, for det er så vidt forskelligt hvad vi hver især er motiveret af. Noget der motiverer mig kan være demotiverende for dig. 

Overskuelighed giver motivation
Når det kommer til træning og i det hele taget livsstilændringer, så er en af de vigtigste parametre; OVERSKUELIGHED. Virker det overskueligt at gå i gang med det projekt du har sat dig for? For nogen virker det vanvittigt uoverskueligt at skulle træne sig op til at løbe et marathonløb, hvor for andre er det det mest motiverende i hele verden at lave en marathontilmelding. For nogen virker det uoverskueligt at skulle træne på faste tidspunkter, hvor for andre er det den eneste måde at holde motivationen. Virker din plan uoverskuelig at opnå (selvom den virkede overskuelig, da du tog beslutningen) så holder du ikke fast. 

Gør det kort.
Er du ikke glad for at træne, eller kan du ikke rigtigt kan komme i gang, så gør træningen overskuelig. Beslut dig fx for at træne i 10-20 minutter af gangen. Ikke længere. Så det virker overskueligt – altid - også de dage hvor du er træt, og er kommet for sent op eller for sent hjem.
Nogle gange vil du endda syntes, at det er for lidt, men det er bedre at gå ”sulten” fra træning, så du har lyst til mere end det modsatte. Træn 10-20 minutter 3 gange om ugen med 1-2 dages pause imellem. Så kan du ikke undgå at komme i bedre form. Og lyder det for godt til at være sandt, så tag mig på ordet og afprøv det selv.

  • Birgitte Nymann

Hvilke øvelser er gode, når man har knogleskørhed?

Hvilke øvelser er gode at lave når man har knogleskørhed i lænden? Jeg er 58, og trænger til at komme i form.
Hilsen Inga

 

Svar:
Knogleskørhed er, når knoglerne er afkalkede i en sådan grad, at knoglerne er porøse. Pludselige bevægelser og stor belastning skal undgås for at knoglerne ikke ”pulveriseres”. Det kan være smertefuldt at have og det kan være helt smertefrit. Risikoen for at få skader er dog lige stor, uanset om du har smerter eller ej. Der er ingen tvivl om at det er godt at træne, når knoglerne er skrøbelige for regelmæssig træning kan øge knoglernes styrke. EFFEKT-træning som jeg underviser meget i kan øge knogletætheden meget ved jeg fra undersøgelser som mine deltagere på mine hold deltager i. Om du kan lave de øvelser er svært at sige, når jeg ikke ved mere om din ryg. Men prøv at undersøge om EFFEKT-træning er noget for dig. Du kan gå til EFFEKT-træning i mange gymnastikforeninger, i visse fitnesscentre (bla. Fitness World) og jeg har skrevet en bog om det for mange år siden (EFFEKT – træning der gør en forskel – Borgens Forlag) og lavet træningsprogrammer på dvd og til download (se dem her.). Du kan låne alle mine bøger på biblioteket og det samme gælder for alle mine dvd’er. Så der er masser af mulighed for at undersøge det nærmere.

Ellers anbefaler jeg yoga, styrketræning, boldtræning eller Pilates – og det skal være med en kvalificeret instruktør eller træner Det er meget vigtigt at du bliver guidet af en der har forstand på din skade. Ellers kan træningen få den modsatte virkning.


  • Birgitte Nymann

Holder du din form vedlige i sommerferien?

Eller lader du træning være træning, når du holder fri fra dagligdagen?
Den hyppigst benyttede undskyldning for ikke at bevæge sig er, at man ikke har tid. Det har jeg skrevet om en del gange, men i virkeligheden er det ikke et tidsproblem, de flest har. Det er et energi-problem; der er for lidt af den! Så sofaen er mere tillokkende eller hvor du samler energi til livet, når du er træt. Hvad er det, der tærer på din energi? Er du bevidst om det?

Det kan give dig energien tilbage at få stoppet energiudslippet, men du kan også hente energi ved at bevæge dig. Og holder du sommerferie, så er der masser af tid til at få det gjort.
Vær aktiv med dine børn.
Tag på vandretur.
Lej en cykel.
Lån nogle rulleskøjter.
Gå op i Rundetårn eller et andet tårn.
Vær kreativ med hvordan du kan involvere mere fysisk aktivitet på ferien og gør noget forskelligt i løbet af feriedagene. Find bevægeglæden frem. Den er der!

Snyd din dovenskab
Hører du til dem, der let finder på undskyldninger for heller ikke at være fysisk aktiv, når du ferierer, så kan du ”snyde” din indre dovenskab, ved at træne lige, når du er stået op. Så får du det gjort, og kan bruge resten af dagen til at nyde den gode energi du får af de fysiske udfoldelser – og du har masser af energi – til at holde ferie. Og der opstår ikke så let uforudsete ting, så tidligt på dagen.

  • Birgitte Nymann