Birgittes Blog

RSS

Hvilke øvelser er gode, når man har knogleskørhed?

Hvilke øvelser er gode at lave når man har knogleskørhed i lænden? Jeg er 58, og trænger til at komme i form.
Hilsen Inga

 

Svar:
Knogleskørhed er, når knoglerne er afkalkede i en sådan grad, at knoglerne er porøse. Pludselige bevægelser og stor belastning skal undgås for at knoglerne ikke ”pulveriseres”. Det kan være smertefuldt at have og det kan være helt smertefrit. Risikoen for at få skader er dog lige stor, uanset om du har smerter eller ej. Der er ingen tvivl om at det er godt at træne, når knoglerne er skrøbelige for regelmæssig træning kan øge knoglernes styrke. EFFEKT-træning som jeg underviser meget i kan øge knogletætheden meget ved jeg fra undersøgelser som mine deltagere på mine hold deltager i. Om du kan lave de øvelser er svært at sige, når jeg ikke ved mere om din ryg. Men prøv at undersøge om EFFEKT-træning er noget for dig. Du kan gå til EFFEKT-træning i mange gymnastikforeninger, i visse fitnesscentre (bla. Fitness World) og jeg har skrevet en bog om det for mange år siden (EFFEKT – træning der gør en forskel – Borgens Forlag) og lavet træningsprogrammer på dvd og til download (se dem her.). Du kan låne alle mine bøger på biblioteket og det samme gælder for alle mine dvd’er. Så der er masser af mulighed for at undersøge det nærmere.

Ellers anbefaler jeg yoga, styrketræning, boldtræning eller Pilates – og det skal være med en kvalificeret instruktør eller træner Det er meget vigtigt at du bliver guidet af en der har forstand på din skade. Ellers kan træningen få den modsatte virkning.


  • Birgitte Nymann

Holder du din form vedlige i sommerferien?

Eller lader du træning være træning, når du holder fri fra dagligdagen?
Den hyppigst benyttede undskyldning for ikke at bevæge sig er, at man ikke har tid. Det har jeg skrevet om en del gange, men i virkeligheden er det ikke et tidsproblem, de flest har. Det er et energi-problem; der er for lidt af den! Så sofaen er mere tillokkende eller hvor du samler energi til livet, når du er træt. Hvad er det, der tærer på din energi? Er du bevidst om det?

Det kan give dig energien tilbage at få stoppet energiudslippet, men du kan også hente energi ved at bevæge dig. Og holder du sommerferie, så er der masser af tid til at få det gjort.
Vær aktiv med dine børn.
Tag på vandretur.
Lej en cykel.
Lån nogle rulleskøjter.
Gå op i Rundetårn eller et andet tårn.
Vær kreativ med hvordan du kan involvere mere fysisk aktivitet på ferien og gør noget forskelligt i løbet af feriedagene. Find bevægeglæden frem. Den er der!

Snyd din dovenskab
Hører du til dem, der let finder på undskyldninger for heller ikke at være fysisk aktiv, når du ferierer, så kan du ”snyde” din indre dovenskab, ved at træne lige, når du er stået op. Så får du det gjort, og kan bruge resten af dagen til at nyde den gode energi du får af de fysiske udfoldelser – og du har masser af energi – til at holde ferie. Og der opstår ikke så let uforudsete ting, så tidligt på dagen.

  • Birgitte Nymann

SPØRGSMÅL: Hvad er den mest effektive træningsform?

Jeg vil gerne i form her efter ferien. Hvilken form for træning skal jeg vælge for hurtigst at få resultater og hvor meget skal jeg træne for at det giver noget?

Anna Camilla Jørgensen

 

Kære Anna Camilla

Hvad der er den bedste træningsform og hvor meget man skal dyrke af den for at få resultat, afhænger af en række faktorer. Hvad vil du opnå med træningen? Hvad er dit udgangspunkt? Hvad er dine kropslige erfaringer? Hvor meget bevæger du dig i din dagligdag? Hvor meget tid har du til træning?
Som udgangspunkt er den mest effektive træningsform, den der giver dig de resultater du vil have og den som du kan lide at udføre. Hvis jeg skal give et overordnet råd, så er det godt at vælge noget træning, der giver dig styrke, balance og udholdenhed – og så noget træning, der får pulsen højt op.
Der er mange forskellige måder at træne styrke, balance og udholdenhed – og mange måder at træne konditionen. Den mest simple måde er ved at gå i et træningscenter og få lavet et program der passer til dig. En anden måde er at gå på jagt i junglen af tilbud du får fra idrætsforeninger, aftenskoler, private træningssteder og fitnesscentre – og prøve en masse forskellige træningsformer af. Og vælg så det du bedst kan lide.
Sæt tid af til træning 2-4 gange om ugen – og sørg for at bevæge dig nok til dagligt. Så dækkes de grundlæggende behov for bevægelse og belastning, som kroppen skal udsættes for for at virke bedst. Hvis du så har specielle behov som hvis du fx har en skade eller har en hård arbejdsdag, gerne vil bestige et bjerg eller du vil have bedre kropsholdning, så kan du med fordel få lavet en træningsplan og ikke bare et program. En træningsplan er en plan over fx 6 måneder hvor det fremgår hvordan du skal træne for at få et specifikt resultat eller hvor en træner følger dig og tilpasser planen løbende.


  • Birgitte Nymann

Et højt blodsukker er usundt - også når det er letforhøjet.

Et højt blodsukkerniveau plus ophobning af forbrændingsprodukter kan føre til, at både sukkeret og forbrændingsprodukterne binder sig til proteiner både inden i og uden på dine celler. Det resulterer i at dine celler ændrer sig. De ændrer opførsel.
Det betyder kort fortalt, at det er møg-usundt at have et højt blodsukker. 1,5 millioner dansker skønnes at have et for højt blodsukker – uden at vide det. Til gengæld har de en masse symptomer på det, som så dækkes med medicin (hovedpine, muskelspændinger, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, inflammation, dårlig fordøjelse, træthed, væskeophobninger, søvnproblemer)
Lær mere om blodsukkerregulering og glykerede proteiner (det er det de hedder når sukker og forbrændingsstoffer sættes sig på proteinerne) på Nymanns Kostuddannelse.
Eller lær at kontrollere dit blodsukker og opnår optimal fedtforbrænding, energi og overskud på vores 8 ugers online slankeforløb hos Slankespecialisterne & Birgitte Nymann.
  • Birgitte Nymann

Der er én måde, der er rigtig for alle at spise.

Nej! Det er umuligt at alle spiser ens. Det er umuligt at 2 mennesker spiser ens. Vi lever individuelle liv. Vi har individuelle gener, præferencer og aktivitetsniveau. Nogen har brug for masser af grønsager - andre skal have få eller ingen. Nogen klarer sig godt uden kød, fisk og æg - og andre bliver syge, når de ikke får det. Nogen får forhøjet blodtryk af at spise for meget salt - og de fleste får det ikke. Det er umuligt at konkludere at alle skal spise ens. 
Men der er nogle grundlæggende behov som alle har. Som skal dækkes. Hvordan de dækkes er individuelt. Alle mennesker har brug for vand, væske, protein, fedt og kulhydrat. Og så selvfølgelig noget ilt og lys. Nogen har brug for mere væske end andre. fordi de sveder mere. Fordi de producerer meget varme - eller opholder sig i varme omgivelser. Nogen har brug for meget protein for at være mætte og tilfredse og andre klarer sig fint med meget lidt af det. Nogen får forhøjet kolesteroltal af af at spise meget kulhydrat og andre gør ikke. 
Jamen hvordan ved jeg så hvilken type jeg er? Hvordan ved jeg så hvad jeg skal spise?
Du skal mærke efter hvad der er godt for dig. Hvad virker og hvad virker ikke for dig. Bliver du træt og sulten i løbet af formiddagen når du har spist havregryn til morgenmad, men du kan holde dig mæt hele dagen, når du har spist æg og laks til en søndagsbrunch, så ved du jo allerede at æg og laks mætter dig bedre end havregryn. Hvis du bliver oppustet af at spise pasta og hvidt brød, så ved du at det ikke gavner din krop osv. 
Det kan være en udfordring selv at finde ud af hvad der virker og hvad der ikke virker. Og derfor kan det være godt at blive guidet. Vi guider dig fx på vores 8 uger - 3 kure online kursus. Som er lavet som en trin-for-trin-plan, hvor du kan mærke hvad der virker og hvad der ikke virker for dig. Lige nu får du 3 ekstra træningsprogrammer på video med, hvis du booker plads.


________
  • Birgitte Nymann