Kalorier er ikke sunde - eller usunde.

RSS
Kalorier er ikke sunde - eller usunde.
En kalorie er en enhed som madens energiindhold måles i. En kalorie er en kalorie og ikke andet. Eller jo; en kalorie kan ganges med 4,18 og så bliver den omdannet til 4,18 kJ (kilo Joule) 
:-) :-)
Men ellers er en kalorie bare en kalorie og ikke andet. En kalorie kan bære mikronæring og plantestoffer med sig - og på den måde kan kalorien bringe sundhed og energi, men kalorien er stadig bare en kalorie.
Ligeledes er det med en kalorie, der ikke indeholder andet end sig selv (ha ha!). Den er ikke usund, men fordi den ikke bringer noget sundt med sig, så bringer den ikke noget godt til kroppen, men den bringer heller ikke noget dårligt. For den er bare sig selv - en kalorie. Kalorien kan komme fra mad, der er næringsforladt og som indeholder fx branke-stoffer (fx pommes frites, chips og hårdt stegt mad i det hele taget) - og så belaster de øvrige stoffer kalorien bringer med sig kroppen, men kalorien er stadig bare en kalorie. Og er hverken sund eller usund.
Det er derfor kalorier ikke er så interessante at kigge på.
Jeg hører så ofte - og læser lige så ofte på populære nyhedssider på nettet - at noget bestemt mad er usundt, fordi det indeholder mange kalorier.
Nej! Sådan er det ikke.
Olivenolie indeholder utroligt mange kalorier pr. 100 gram, men det gør altså ikke olivenolien usund.
Pommes frites indeholder utroligt mange kalorier pr. 100 gram - og de er usunde.
Men det er ikke de mange kalorier i pommes frites, der gør dem usunde. Det er måde kalorierne er tilberedt – ødelagte, kan man sige, når det kommer til pommes frites (ærgerligt nok, for jeg elsker pommes frites - dem der er helt gennemstegt ødelagt, så jeg ville ønske at det var anderledes, men det er det bare ikke).
Kalorier er bare kalorier. Og så er det i øvrigt ikke alle ”kalorier”, der bruges i forbrændingen. En masse af det mad du spiser, bliver jo brugt til at opbygge dig og indgår ikke den almindelige forbrænding i cellerne. Mere om det en anden gang.

Nymanns Kostuddannelse lærer man hvordan man ikke tæller kalorier :-) Og hvorfor kalorietælling ikke er vejen til en sund, energifyldt og slank krop. Det er ikke kalorierne, der gør dig slank. Det er din krop, der kommer i balance, når du slanker dig – i hvert fald hvis du slanker dig på en måde, der er holdbar i længere tid – for altid for eksempel :-)

Det er jo fx ikke kalorierne, der afgør om du har energi. Mange oplever at skære ned på mængden af kalorier og samtidig få mere energi. Så det er ikke kalorierne, der giver dig energi – alene. For selvfølgelig kan du ikke klare dig uden kalorieholdig mad. Det er det kalorierne bringer med sig, der skaber energien.
Selvom kalorieregnskabet er helt i balance, så kan du og din krop være helt ude af balance.
Hvor er du nu?

I min bog SLANKEKUREN gennemgår jeg trin-for-trin hvordan du kan få mere energi, overskud, bedre fordøjelse og komme af med maveflæsk og overflødige kilo helt uden at tælle kalorier eller andre målemetoder, der kan drive sindet til vanvid.
Min nye online-slankeskole starter snart. Effektiv Slankeskole Online hedder den.
Det er et 18 ugers forløb med 10 ugers ekstra inspiration og fastholdelse efterfølgende.
Du hører nærmere lige så snart vi er klar. De første 10 pladser sælges til kun kr. 499 - men det hører du lige nærmere om, når det ikke er agurketid længere :-)

Forrige indlæg Næste indlæg

  • Birgitte Nymann